Den nordiska passionen på halvön

Där på en kulle, med utsikt över hav och berg omgivna av den friska nordiska luften pågår deras liv. Deras gemensamma passion för islandshästar gnistrade redan från start, och än idag delar de kärleken till dessa ståtliga urdjur på både Kullahalvön och Island. Familjen Liljeroos livsäventyr utspelar sig i det vita huset på kullen.

En liten grusväg i utkanten av Nyhamnsläge tar oss sakta upp mot en hästgård som bjuder på en panoramautsikt över 14 hektar omgivande mark. Nyfikna islandshästar tittar på oss från sina kuperade hagar och glada korthåriga colliehundar och bondkatter i alla olika färger möter oss vid det vita boningshuset. Den Krapperupsägda gården bär på historier från svunna tider och är numera både ett hem och företag för Magnus, Yvonne och djuren.

Sedan 2001 har Magnus och Yvonne bott tillsammans på gården, men de båda upptäckte Kullahalvön var för sig långt innan dess. Yvonne när hon fastnade för luften som är så frisk och landskapet som är allt annat än platt. Magnus när han blev helt betagen av berget.

– Redan på 70-talet när jag var här för första gången förälskade jag mig i Kullaberg och jag kan ärligt säga att det var en av anledningarna till min flytt hit. Vårt ena fönster har utsikt mot Kullaberg och varje gång jag tittar ut tänker jag hur tacksam jag är över att få bo så här, säger Magnus.

Paret har sina rötter på andra platser i landet, Magnus kommer Västerås och Yvonne från Småland. Deras vägar korsades när de båda arbetade inom fysioterapin. Något de gör än idag, fast under det gemensamma namnet Vita Villan AB.

Att naturens kraft går igenom i allt paret tar sig an är tydligt. Just det vita huset på kullen betyder mycket och är något som präglat parets liv. Under åren ihop har de även hunnit med att driva en rad projekt och företag. Ett i ett annat vitt hus på en kulle, fast på norra Island.

– På norra Island drev vi under ett par år ett bed and breakfast och ägde en avelsgård där, ett vitt hus som lustigt nog låg på en kulle med utsikt över fjord och fjäll. Jag ser många likheter mellan det vita huset på Island och vårt vita hus på Kullahalvön, säger Yvonne.

Sedan många år tillbaka driver paret även en prisbelönt avelsverksamhet av islandshästar och över 50 föl har fötts i händerna på Yvonne. På gården på Kullahalvön och parallellt med avelsverksamheten använder de även hästarnas välgörande kraft i sitt arbete med patienter.

Magnus berättar att paret driver tre kliniker ihop på uppdrag av Region Skåne för att erbjuda teambehandling av långvarig smärta genom multimodal smärtrehabilitering, även känt som MMS. Genom åren har de även utökat verksamheten och deras senaste intiativ NUR, (naturunderstödd rehabilitering), genomförs också på uppdrag av Region Skåne.

– Målet med NUR är att hjälpa människor som lider av lättare psykisk ohälsa, oftast i form av utmattningssyndrom, genom att använda naturen och djuren på gården som en del av rehabiliteringsprocessen, förklarar Magnus.

– Utan naturens förutsättningar här hade detta aldrig varit möjligt, naturen är läkande och att vistas här på vår gård är att se som ett komplement till den medicinska vården. I en av hagarna har vi satt en soffa mitt i naturen. En sorts aktiv vila som är väldigt behandlande för personer med lättare psykisk ohälsa, berättar Yvonne.

– När vi har kämpat oss upp till Håkull, Kullabergs högsta punkt, öppnar landskapet upp sig åt fyra olika väderstreck. Här möts vi av det vackra havet, det unika ljuset, den friska bergsluften och den nordiska tystnaden.

När vi frågar paret hur och när de hämtar sin energi får vi ett stort leende från de båda. Svaret är enkelt, när turisterna har begett sig för att göra annat en sval fredagskväll sommartid eller på vintern när helgen är kommen och det karga vädret slår in över halvön hämtar paret kraft på Kullaberg. Med utgångspunkt från Himmelstorp och Björkeröd har de sina hemliga rundor.

– Vi hade inte kunnat tänka oss att spendera lediga kvällar och helger på något bättre sätt än på berget. Antingen sker det från hästryggen på varsin islandshäst eller så är det i form av en promenad med gårdens hundar, fortsätter Yvonne.

187 meter ovanför havet är extra betydelsefullt för Magnus som märker av ett extra lugn i både sig själv och djuren på den höjden.

– När vi har kämpat oss upp till Håkull, Kullabergs högsta punkt, öppnar landskapet upp sig åt fyra olika väderstreck. Här möts vi av det vackra havet, det unika ljuset, den friska bergsluften och den nordiska tystnaden. Där andas vi ut och där andas våra djur ut, avslutar Magnus.

Och vi kan konstatera en sak, oavsett om det är på Kullabergs högsta punkt eller på en kulle i ett vitt hus så lever paret sitt liv mitt i den nordiska naturens hjärta.